Monique Post, voorzitter Ervaringsraad, stelt zich voor

autisme ervaringsraad

Monique Post met haar hond Kaya

“Alles gebeurt met een reden!” Eén van mijn levensmotto’s en passend voor mijn relatie met Leo Kannerhuis Nederland. Ik heet Monique Post, ben 30 jaar en heb het geluk dat ik sinds vorig jaar voorzitter van de Ervaringsraad mag zijn. 

Na een intense zoektocht kreeg ik in 2010 de diagnose autisme. Ik was blij dat ik hiermee een antwoord kreeg op de vraag waarom alles me zoveel energie kostte. Ik bleef dezelfde persoon, maar hierdoor kreeg ik de kans om een beter inzicht in mezelf te krijgen. Door meer zelfkennis op te bouwen ga je ook minder vaak over je mentale en lichamelijke grenzen heen. De diagnose autisme is echter slechts één onderdeel van dat bewustwordingsproces.

In 2009 ben ik aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met lof afgestudeerd. Ik startte ‘Post Productions’ als fotograaf en professionele spreker op het gebied van autisme. Sinds november 2013 werk ik als ervaringswerker/consultant mee aan het ministeriële project ‘Vanuit Autisme Bekeken’ (VAB). Daarnaast werk ik ook samen met Martine Delfos en geef ik jaarlijks een aantal lezingen in Groot Brittannië. Mijn organisatorische capaciteiten zijn enorm vooruitgegaan, maar het wordt nu wel heel erg druk!

 

Leo Kannerhuis Nederland

Tijdens een lezing die ik in 2011 gaf, kwam ik Alida Stukker tegen (opleiding- en arbeidshulpverlener team volwassenen, Dr Leo Kannerhuis). Tijdens de lift die zij mij gaf naar het station spraken we na over de lezing en over mijn hoop voor deze inspirerende doelgroep; mensen met autisme.

In 2012 kreeg ik van haar de uitnodiging om een interview te geven voor het in-house blad KANNER. Dit artikel bracht mij onder de aandacht Astrid van Dijk, voorzitter Raad van Advies Leo Kannerhuis Nederland. De ontmoeting die er op volgde was duidelijk het begin van een spannende samenwerking.

 

De Ervaringsraad

Het concept van een ervaringsraad op het gebied van autismehulpverlening is nog vrij uniek in Nederland. Daarom ben ik ook zo trots om deel uit te maken van deze groep pioniers. Hierbij reken ik niet alleen de mensen van de Ervaringsraad, maar ook de mensen van de Raad van Advies en alle samenwerkingspartners van Leo Kannerhuis Nederland.

De Ervaringsraad en de Raad van Advies werken samen om iets nieuws te creëren en beide zien het voordeel van deze nauwe samenwerking. Op dit moment zijn we betrokken bij de ontwikkeling van een blended zorgpad autisme (16-23 jaar). Door samen te discussiëren komen we sneller tot resultaten. Een bijzonder boeiend proces!

We zitten nu midden in de ontwikkeling van een game. We hopen dat we met deze game jongeren kunnen ondersteunen en stimuleren in het bewustwordingsproces van hun autisme.

Het was voor mij een bijzondere ervaring toen we in Utrecht als ervaringsraad weer bij elkaar kwamen en ik zag hoe groot de vertrouwensband tussen alle leden geworden was. Uiteindelijk zijn vertrouwen en wederzijdse respect de meest belangrijke aspecten voor een goede samenwerking.

 

“Alles gebeurt met een reden”

Dat dit allemaal op mijn pad kwam, omdat ik het beeld van autisme wat breder wilde trekken door lezingen te geven, onderstreept mijn motto alleen maar: “Alles gebeurt met een reden”.

Ik hoop dat ik mijn bewondering en de trots over deze samenwerking heb kunnen overdragen. Hopelijk gaan er meer van deze samenwerkingen tussen zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen op gang komen nu het zo evident is dat het uiteindelijk een toegevoegde waarde blijkt te hebben voor mensen die zelf autisme hebben.

Spannende tijden dus!

 

Monique Post 2014

Voorzitter Ervaringsraad Leo Kannerhuis Nederland