Module Emotieregulatie voor volwassenen met autisme opgeleverd

In opdracht van Leo Kannerhuis Nederland is de blended module ‘Emotieregulatie voor volwassenen’ ontwikkeld. Deze tweedelige module is bedoeld voor volwassenen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Patiënten leren emoties bij zichzelf te herkennen en hoe zij overspoeling kunnen voorkomen.

module emotieregulatie

Verdrietig, boos, geïrriteerd, beschaamd; mensen met autisme kunnen moeite hebben met het duiden van en omgaan met emoties. Zeker wanneer ze overspoeld raken, kan het moeilijk zijn om op een constructieve manier met heftige emoties om te gaan. Om hen te ondersteunen bij het reguleren van emoties is, in opdracht van Leo Kannerhuis Nederland, de blended behandelmodule ‘Emotieregulatie voor volwassenen’ (vanaf ca. 18 jaar) ontwikkeld.

De module is gemaakt voor en met mensen met een Autisme Spectrum Stoornis. Daarnaast is gebruik gemaakt van in de praktijk ontwikkelde interventies, wetenschappelijke literatuur en de eigen expertise van de partners. Deze module is een samenwerking tussen Altrecht, GGZ NHN, Parnassia en het Dr. Leo Kannerhuis.

Inhoud van de blended behandelmodule

De module bestaat uit twee delen: in het eerste deel van de behandelmodule worden vijf thema’s behandeld:

  1. Wat emoties zijn
  2. Hoe emoties werken
  3. Hoe kun je emoties kunt signaleren
  4. De relatie tussen gebeurtenissen, gedachten en emoties
  5. Het omgaan met emoties

In het tweede deel van de module onderzoekt de patiënt hoe emoties bij hem werken en wat hij kan doen in de omgang met emoties. De verschillende fasen van overspoeling (overspoeling, leeglopen, vollopen en basisniveau) worden besproken. De patiënt leert wat hij kan doen om op het basisniveau te blijven en overspoeling te voorkomen. Dit heeft een preventief karakter.

De blended behandelmodule bestaat uit een mix van 18 online informatiesessies en 7 face-to-facecontacten met de behandelaar.

Beschikbaarheid

De module is vanaf nu beschikbaar voor gebruik in behandeling voor de partners van Leo Kannerhuis Nederland via Minddistrict. Voor de partners die niet met Minddistrict werken, staat de informatie op het uitwisselplatform BIT DATA. De info kan gebruikt worden om de module in het eigen CMS in te bouwen, waarna het gebruikt kan worden in de behandeling.

In 2017 komt dit kennisproduct ook beschikbaar voor geïnteresseerden buiten het samenwerkingsverband van Leo Kannerhuis Nederland.

 

Bekijk alle blended behandelmodules die Leo Kannerhuis Nederland heeft ontwikkeld.