Kliniek autisme GGZ Noord-Holland-Noord start met mindfulnessgroep

De kliniek van het centrum autisme van GGZ Noord-Holland-Noord gaat starten met een mindfulnessgroep. Nadat binnen de ambulante setting met succes vier mindfulnessgroepen zijn gegeven, wordt ook op de kliniek per augustus een groep gestart. In evaluaties geven cliënten aan zeer tevreden te zijn over de effecten van de mindfulnessgroep en waarderen de training met het cijfer acht.

Mindfulness is een nieuwe therapievorm die mensen met autisme kan helpen om meer rust (in hun hoofd) te krijgen. De mindfulness oefeningen helpen onder anderen om minder te piekeren, gedachten los te laten en meer contact te krijgen met je lichaam. Mindfulness is een van de eerste therapievormen voor volwassenen met autisme waarvan de effectiviteit uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond.

De mindfulness groepstraining duurt negen weken. Elke week is er een bijeenkomst die twee en een half uur duurt, inclusief een pauze. Daarnaast is het de bedoeling om ook thuis, dagelijks, te oefenen met mindfulness meditaties. Hiermee ben je ongeveer tussen een half uur en een uur per dag bezig. mindfulness groepen bestaan uit hooguit 12 deelnemers en er wordt vooral geoefend (het is dus geen praatgroep).