Huisarts herkent autisme niet

stetoscoop2Uit grootschalig onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) en De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) blijkt dat huisartsen en consultatiebureaus een opvallen kleine rol spelen in de eerste herkenning van autisme. Bij deelnemers jonger dan 18 jaar ontstaat het eerste vermoeden van autisme meestal bij de ouders (45%). Bij volwassenen zijn dit meestal psychologen, orthopedagogen of psychiaters (30%).

Op de vraag: Wie was degene die het vermoeden van autisme als eerste uitsprak? Komt bij slechts 1 procent van de kinderen met autisme tot 18 jaar de huisarts in beeld. Bij volwassenen is dat zelfs nog minder (0,7%).

Zorgen

“Deze uitkomst baart ons grote zorgen”, zegt Swanet Woldhuis, interim-directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. “De huisarts doet zijn best, maar heeft onvoldoende kennis. Door de plannen voor de WMO en de nieuwe Jeugdwet zal ook de gemeente een cruciale rol gaan spelen in de toewijzing van zorg. Gemeentes zijn hier niet op voorbereid. Hoe kun je mensen helpen en het juiste advies uitbrengen als je niet eens autisme herkent?”

Vroegsignalering noodzakelijk

Het vroegtijdig signalering van autisme bij eerstelijns hulpverleners is noodzakelijk, zodat de diagnose autisme niet onnodig laat gesteld wordt. Alleen dan kan de persoon met autisme op tijd de juiste hulp en zorg krijgen, waarmee veel erger leed op latere leeftijd, en daarmee ook hogere kosten voor de maatschappij,  kunnen worden voorkomen.

Bron: NVA

Lees hier het volledige rapport van dit onderzoek:

Allemaal Autisme, Allemaal Anders (VU en NVA)