Deeltijdbehandeling jongeren met autisme in West-Friesland

naamloosHet centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie van samenwerkingspartner GGZ Noord-Holland-Noord is in 2012 in West-Friesland gestart met een nieuwe deeltijdbehandeling voor jongeren met autisme in de leeftijd van 11 tot 15 jaar. Nadat er twee pilotgroepen zijn gedraaid is de deeltijdbehandeling geëvalueerd en beoordeeld als een waardevolle meerwaarde in de behandeling. Inmiddels behoort de deeltijdbehandeling tot het reguliere aanbod.

De deeltijdbehandeling wordt geboden door een hecht team van hulpverleners dat acht jongeren behandelt op twee vaste middagen in de week. De jongeren, die in groep acht en de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs zitten, bezoeken scholen in de regio en komen van 15.00 tot 17.00 uur naar het centrum.

Er start een groep per jaar en de behandelperiode loopt van oktober tot mei. In deze zeven maanden wordt een compleet behandelpakket met elementen uit diverse behandelprogramma’s aangeboden, in nauwe samenwerking met de ouders thuis en de school.

Voor de broers en zussen worden Brusjes-bijeenkomsten georganiseerd en voor de jongeren die in groep acht zitten bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan de module ‘wennen aan de brugklas’. Deze module wordt gegeven in samenwerking met een hulpverlener van MEE en is ook toegankelijk voor kinderen die niet deelnemen aan de deeltijdbehandeling.

In de voorbereiding is gebruik gemaakt van de deskundigheid van het Dr. Leo Kannerhuis, waarmee GGZ Noord-Holland-Noord een franchiseovereenkomst heeft.