Cursus VRIS gestart bij centrum autisme GGZ-NHN

Centrum autisme van GGZ NHN is gestart met het aanbieden van een cursus VRIS. VRIS staat voor vriendschap, relaties, intimiteit en seksualiteit. Onder leiding van een verpleegkundig specialist en een GZ-psycholoog gaan vier cliënten van de kliniek autisme en vier cliënten van de forensische psychiatrie samen aan deze thema’s werken.

In 22 bijeenkomsten worden de thema’s besproken en is er aandacht voor sociale vaardigheden en rollenspelen, maar ligt er ook nadruk op de afstemming met de ander en de grenzen in het contact (grenzen van zowel jezelf als de ander). Ook intieme relaties en seksuele voorlichting komen uitgebreid aan bod.

Het is een relatief laagdrempelige groep, waarbij de toon wat luchtig wordt gehouden bij deze spannende onderwerpen. De nadruk ligt niet zo zeer op wat problematisch is, maar op hoe gezonde relaties en seksualiteit er uit zouden kunnen zien.

De VRIS-cursus is ontwikkeld binnen forensisch psychiatrisch centrum Veldzicht en wordt binnen GGZ Noord-Holland-Noord inmiddels vier jaar gegeven. De ervaringen binnen de forensische psychiatrie zijn goed. Voor het eerst doen nu ook cliënten van het centrum autisme mee.