Begeleidingsarrangementen

Begeleidingsarrangementen

Lister heeft in opdracht van Leo Kannerhuis Nederland een overzicht gemaakt van begeleidingsarrangementen voor mensen met autisme. Begeleidingsarrangementen zijn een verzameling van werkwijzen en methodieken die door organisaties gebruikt kunnen worden in de begeleiding van mensen met autisme.

Download gratis de publicatie over de begeleidingsarrangementen ‘Ooit een standaard mens ontmoet?’.

Nieuw methodisch handvat voor mensen met autisme, 20161201

‘Menukaart’

Het overzicht begeleidingsarrangementen lijkt op een soort ‘menukaart’ waaruit cliënten en begeleiders en keuze kunnen maken als zij zoeken naar een passend aanbod, een goede tip of een werkwijze. De ‘menukaart’ bestrijkt alle levensdomeinen waarop de cliënt ondersteund kan worden binnen Lister. De begeleidingsarrangementen bestaat uit totaal negen domeinen: wonen, dagbesteding, sociale contacten, financiële administratie, lichamelijke gezondheid, geestelijke gezondheid, middelengebruik, justitiële contacten en relaties/intimiteit/seksualiteit.

Het overzicht begeleidingsarrangementen is bedoeld als een zinvol methodisch handvat in de begeleiding van mensen met een ASS. Daarbij is het belangrijk voor ogen te houden dat herstellen een persoonlijk en uniek proces is dat vraagt om een persoonlijke benadering. Vandaar ook de titel van de publicatie ‘Ooit een standaard mens ontmoet?’

LKH-NL maakt de begeleidingsarrangementen breed beschikbaar zodat ook andere organisaties deze kunnen gebruiken. Doel is om de inhoud aan te vullen met de kennis en ervaring van collega-instellingen in het land. Zo zou het een landelijk verzameldocument kunnen worden van werkbare instrumenten, tips en trainingen die in praktijk meerwaarde hebben in de begeleiding van mensen met een ASS.

Eerder publiceerde LKH-NL al behandelarrangementen voor mensen met een ASS.

 

Presentaties congres Begeleidingsarrangementen, gehouden op 1 december 2016.

Download hier de presentaties van het congres Begeleidingsarrangementen in PDF formaat: