‘Autisme ontstaat mogelijk al in baarmoeder’

Bron: www.scientias.nl

Bron: www.scientias.nl

Autisme ontstaat mogelijk al in het brein van baby’s voordat ze worden geboren, zo tonen Amerikaanse onderzoekers aan die onlangs publiceerden in het wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine. De hersenen van kinderen met autisme hebben een onregelmatige, gefragmenteerde hersenstructuur in de voorhersenen. De afwijkingen in deze gebieden ontstaan vermoedelijk al voor de geboorte.

Van 22 kinderen tussen de 2 en 15 jaar oud werden, na overlijden, de hersenen onderzoek. Hierbij vonden de onderzoekers afwijkingen in de prefrontale cortex bij 90% van de kinderen die waren gediagnosticeerd met autisme.

De hersenen van deze kinderen vertoonden onregelmatigheden in de lagen van de hersenschors en in de verbindingen tussen de verschillende hersendelen. Die onregelmatigheden bevonden zich in het gebied dat verantwoordelijk is voor communicatie en taal.

Deze resultaten wijzen erop dat de abnormale ontwikkeling van de hersenen al in de baarmoeder begint. Een herhaling van het onderzoek is nodig, voordat definitieve conclusies kunnen worden getrokken.

Lees hier het (Engelstalige) nieuwsbericht over dit onderzoek.